Zwembad water schoon

6 eenvoudige stappen om een opzetzwembad schoon te houden

Niemand houdt van een vies zwembad. Het is onhygiënisch en onaantrekkelijk, daarom besteden de meeste eigenaren veel tijd en budget aan het schoonmaken en onderhouden van hun zwembaden. Wat de meeste zwembad eigenaren zich niet realiseren, is dat de materialen die nodig zijn om opzet zwembaden schoon te houden niet noodzakelijk hetzelfde zijn als bij inbouw zwembaden. Heb jij een Intex zwembad of Bestway zwembad die je graag schoon wilt houden? Voor het reinigen van je opzetzwembad of kinderzwembad kan je deze eenvoudige onderhoud stappen volgen:

1. Plaats een zwembad skimmer

Als je opzetzwembad zich in de buurt van een boom bevindt, is de kans groot dat je te maken krijgt met drijvend vuil zoals bladeren. Om deze reden kan het kopen van zwembad accessoires zoals een zwembad skimmer een goede investering zijn. Een zwembad skimmer is het afzuigpunt voor het zwembad. De zwembad skimmer wordt meestal op ongeveer 2 centimeter onder de zwembadrand gemonteerd. Dit onderdeel zorgt ervoor dat oppervlaktevuil uit het zwembadwater wordt gefilterd. 

Er zijn zwembad skimmers voor inbouwzwembaden en voor opzetzwembaden. Sommige merken, zoals Bestway, bieden een complete onderhoudsset voor zwembaden met een verwisselbare stofzuiger en skimmerklep aan als pakket. Andere zwembad eigenaren kiezen ervoor om te investeren in een automatisch vacuüm dat voor het gemak aan het filtersysteem van het zwembad kan worden bevestigd.

2. Pomp

De pomp is niet voor niets het meest overbelaste onderdeel in een opzetzwembad. Het helpt het water schoon en helder te houden. De pomp laat het water circuleren en duwt het door het filter om stof en vuil te verwijderen dat uw water troebel (en soms groen) maakt. De looptijd van de pomp hangt normaal gesproken af ​​van de grootte van het zwembad, het aantal zwemmers dat gebruikt maakt van het zwembad en de grootte van de pomp zelf. Een goede vuistregel is om je pomp minimaal 8 uur per dag te laten draaien. Je kunt altijd een pomp timer instellen om gemakkelijker een schema bij te houden.

3. Filteren

Hoewel zowel skimmen als stofzuigen geweldige manieren zijn om je zwembad schoon te houden, is het ook van belang te investeren in een goed filtersysteem. Het filter verwijdert alle vuil dat uw skimmer en stofzuiger niet kunnen (d.w.z. stof, vuil etc.). Doordat het filter al deze verontreinigingen opvangt, is het mogelijk dat deze gemakkelijk verstopt kunnen raken. Daarom is het net zo belangrijk om het filter van je zwembad schoon te maken. 

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor informatie over hoe je jouw filter het beste kunt reinigen. Vergeet niet de pomp basket minimaal één keer per week te legen. De levensduur van een filter is niet voor eeuwig, dus zorg ervoor dat je op tijd een nieuw filter koop en vervang ze regelmatig. 

4. Test het zwembad water

Je hoeft geen chemicus te zijn om te testen of het water van je zwembad de juiste waarden heeft. Je kunt verschillende soorten teststrips kopen om deze waarden te testen. De eenvoudigste manier om je zwembadwater te testen, is echter om een ​​digitale teststrip te gebruiken. Je hoeft de strip alleen maar in het water te dompelen en in de digitale lezer te steken om de waarden te krijgen. Er zijn verschillende soorten testtrips verkrijgbaar om de waarden in je zwembad te meten, kijk eens bij onze accessoires voor de verschillende soorten teststrips.

Het belangrijkste doel van het testen van het water is ervoor te zorgen dat de pH, alkaliniteit, hardheid en het totale metaalgehalte acceptabel zijn binnen de normen. De eigenschappen van het water kunnen variëren, afhankelijk van het seizoen, hoeveel mensen het zwembad gebruiken en de chemicaliën die aan je zwembad zijn toegevoegd. je1 moet op de hoogte zijn van de juiste niveaus voor elke parameter, omdat een afwijkende specificatie kan leiden tot ernstige gevolgen zoals ernstige huidallergie of infectie. 

pH Waarden

Over het algemeen moet de pH-waarde van het water tussen 7,2 en 7,6 blijven. Getallen die hoger of lager zijn dan deze kunnen de levensduur van je zwembad verkorten. Een lage pH (zuur) kan kalkaanslag en corrosie van zwembadonderdelen veroorzaken, terwijl een hogere pH (basisch) kan leiden tot ongewenste afzettingen en water troebelheid. Onjuiste pH-waarden kunnen ook de effectiviteit van chloor in je zwembad beïnvloeden. 

Lees altijd de instructies van de fabrikant over hoe u de pH-waarden van uw zwembadwater correct kunt aanpassen. Een goede vuistregel: test het zwembadwater in de zomer minimaal drie keer per week en in de winter minimaal één keer per week.

5. Chloor

Zwembad eigenaren gebruiken meestal chloor om te ontsmetten. Chloor is effectief in het doden van water bacteriën en houden je zwembad schoon. Chloorproducten zijn meestal verkrijgbaar in tabletvorm, die langzaam oplossen door een drijver. Als je geen tijd heeft om één keer per week de chloortabletten in de vlotter te vervangen, kunt je altijd proberen een automatische chloor toevoer (te installeren die je aan het filtersysteem kunt bevestigen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken of je de tablet hebt vervangen of niet. 

Afgezien van tabletten, kan chloor ook in korrel- of stickvorm komen. Welke vorm je ook verkiest, zorg ervoor dat je gestabiliseerd chloor koopt, zodat het niet wordt aangetast door de schadelijke stralen van de zon.

Chloordrijver

6. Chloor shock behandeling

Het maakt niet uit hoevaak je het water van je opzetzwembad skimmed, stofzuigt, borstelt, pompt en filtert, sommige vuildeeltjes kunnen de chemische niveaus van het water nog steeds drastisch veranderen. De zonnebrandcrème of lotion die van het lichaam van een zwemmer wordt afgespoeld, kan bijvoorbeeld het zwembadwater vervuilen. Deze verontreinigingen kunnen reageren met chloor, wat kan leiden tot huidirritatie bij zwemmers. Om deze reden kan een chloorshock behandeling van het water helpen om het chloor in je opzet zwembad naar een acceptabel niveau te brengen. 

Een chloorshock is in feite het gebruik van geconcentreerde chemicaliën om de verontreinigingen te helpen oxideren. Meestal is die geconcentreerde chemische stof ook chloor, hoewel er niet-gechloreerde producten zijn die je ook kunt gebruiken. Je zwembad regelmatig  met een chloorshock behandelen kan onzichtbare verontreinigingen verwijderen en algen doden die niet door borstelen worden verwijderd. 

Omdat een chloorshock behandeling het chloorgehalte van het zwembad kan verhogen, wordt het niet aanbevolen om er direct na het voltooien van de procedure in te zwemmen. Je zult even moet wachten tot het chloorniveau de aanvaardbare normen van 3 tot 4 ppm bereikt. Gebruik een teststrip om te controleren of je zwembad gebruiksklaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Blijf op de hoogte van al onze aanbiedingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten en aanbiedingen. Jij wordt als eerste op de hoogte gesteld wanneer er nieuwe producten zijn toegevoegd of wanneer we speciale aanbiedingen hebben!