De zomer is niet compleet zonder zwembad in je tuin. Het is de ideale manier om de warme zomerdagen door te komen. Wat is er nou prettiger dan met een drankje en een goed boek verkoelen in en om je eigen zwembad? En ook de kinderen zullen het zeker waarderen als je een van onze kinderzwembaden in de tuin opzet. Het levert dagelijks uren speelplezier en verkoeling op. Het is belangrijk om goed na te denken over wat voor soort zwembad je in je tuin wil hebben staan. Ook de ondergrond is daarbij een belangrijke factor.
Opzetzwembaden gaan langer mee dan opblaaszwembaden
Veel mensen kiezen voor een opblaaszwembad in hun tuin. Deze zijn over het algemeen behoorlijk voordelig, maar gaan veel minder lang mee. Een opblaaszwembad is aan het einde van de zomer vaak al aan vervanging toe, terwijl een opzetzwembad jaren meegaat. Met een opzetzwembad ben je daardoor milieubewuster bezig. Bovendien kan een opzetzwembad op de lange termijn ook voordeliger zijn omdat je minder vaak een nieuwe hoeft te kopen.
Opzetzwembaden gaan langer mee om dat ze beschermd worden door een stalen frame, wat het zwembad een stuk steviger maakt. Logischerwijs bestaat er wel een prijsverschil tussen opblaaszwembaden en opzetzwembaden. Gelukkig zijn er op onze website genoeg zwembad aanbiedingen te vinden!
De vorm en afmetingen van het zwembad
Er zijn echter meer belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden. Zo moet je bedenken welke vorm het zwembad moet hebben (rond, rechthoekig, vierkant of ovaal) en zijn de afmetingen van het zwembad natuurlijk van belang. Opzetzwembaden zijn over het algemeen wat groter dan opblaaszwembaden. Hoe groter een zwembad is, hoe meer water er in gaat en hoe zwaarder het gevulde zwembad dus is. In ons grootste opzetzwembad gaat ruim 50.000 liter water. Het enorme gewicht van ruim 50.000 kilo betekent dat een stevige ondergrond van groot belang is voor een opzetzwembad.
De beste ondergrond voor opzetzwembaden
Voor een opblaaszwembad dat maar een paar dagen staat, is een grasveld een prima ondergrond. Als je een opzetzwembad op gras zet, dan staat het zwembad soms minder stabiel door de zachte ondergrond. Bovendien is het heel slecht voor het gras als er de hele zomer een zwembad op staat. Het is afhankelijk van de kwaliteit van je grasveld meestal geen probleem, maar we zouden eerder aanraden om een opzetzwembad op verharding van bijvoorbeeld stoeptegels neer te zetten. Let er echter wel op dat er geen scherpe steentjes of andere voorwerpen onder het zwembad terecht komen. Om te voorkomen dat het zwembad aan de onderkant lek gaat, kun je er voor kiezen om er een grondzeil en/of rubberen zwembadtegels onder te leggen.
Naast een ondergrond van terrastegels of bestrating zijn er nog meer geschikte mogelijkheden. Tegenwoordig zien we steeds vaker terrassen met houten tegels of vlonders in de tuin. Dit is niet alleen een mooie optie voor je terras, het is (mits goed aangelegd) ook een geschikte ondergrond voor een opzetzwembad. Een andere geschikte ondergrond voor het opzetzwembad is een combinatie van zand en kunstgras. Met een goed Intex zwembad of Bestway zwembad op een stevige ondergrond kun je de hele zomer plezier hebben. Na de zomer breek je het opzetzwembad af om hem het volgende jaar weer op te zetten.